poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Parę słów o cynamonie

Cynamon jest przyprawą otrzymywaną z suszonej kory cynamonowca. Dostępny jest w sklepach głównie w dwóch formach - mielony i w zwiniętych laskach. Pasuje do wielu rzeczy - kawy, herbaty, wypieków a nawet mięsa. Cynamon znany i używany jest już od czasów antycznych - był importowany do Egiptu już 2000 lat przed naszą erą. Był on wtedy bardzo ceniony i uznawany za dar dla króla a nawet i bogów. Obecnie największa ilość cynamonu produkowana jest na Sri Lance. Cynamon jest dla nas źródłem błonnika, żelaza, wapnia i manganu.
Co nam daje:
  • olejek cynamonowy działa antyseptycznie i grzybobójczo
  • zapobiega nowotworom i wspomaga zwalczanie wolnych rodników
  • pół łyżeczki dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu
  • poprawia dopływ krwi do mózgu dzięki czemu poprawia pamięć i koncentrację
  • pomaga zwalczać mdłości
  • zwykły cynamon poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii, natomiast olejek eteryczny cynamonu poprawia apetyt
  • przyjemnie rozgrzewa
  • pomaga walczyć z trądzikiem dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym
  • guma cynamonowa odświeża oddech (zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej)
  • badania udowodniły że zmniejsza poziom cukru we krwi
     
Ważne jest jednak żeby przyprawę tą stosować tak jak i inne w umiarze. Nie powinny zajadać się nią osoby z wrzodami, podatni na krwotoki oraz osoby zażywające leki na cukrzycę.
Muszę przyznać że w okresie jesiennym jestem wręcz uzależniona od kawy z cynamonem oraz doprawionego nim jabłkowego crumble. Jakiś czas temu robiłam nawet kurczaka z warzywami i cynamonem - muszę przyznać że wyszło przepysznie. Ahh a dawno temu zajadałam się gumą cynamonową ;) A Wy lubicie cynamon?
Źródła: [1][2][3][4]
Categories:

0 komentarze:

Prześlij komentarz