środa, 30 kwietnia 2014

Parę słów o imbirze



Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Uprawa imbiru prawdopodobnie ma swoje początki  w południowej Azji, dzisiaj jest on popularny na całym świecie. Imbir jest nie tylko wspaniałą przyprawą ale ma też właściwości lecznicze i jest używany od ponad 5 000 lat. W Azji jest on uznawany za afrodyzjak. Imbir zawiera takie substancje odżywcza jak białko, witaminę C, B1, B2, wapń, fosfor, żelazo oraz potas.
Właściwości imbiru:
  • leczy przeziębienia i łagodzi stany zapalne
  • leczy migreny
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • zapobiega obrzękom ponieważ zawarty w nim olejek ma działanie moczopędne
  • jest świetnym środkiem przeciw nudonościom, jest najskuteczniejszy w walce z chorobą lokomocyjną (1 cm świeżego kłącza lub ¼ łyżeczki sproszkowanego spożyty minimum 20 minut przed podróżą) i rozstrojami żołądka
  • poprawia ukrwienie mózgu przez co zwiększa się nasza koncentracja
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • przyspiesza metabolizm
  • rozgrzewa organizm - poprawia krążenie krwi
  • wykorzystywany w kosmetykach pomagających walczyć z cellulitem
  • odkaża i odświeża jamę ustną

     
Muszę przyznać że kiedy podczas choroby piłam napar z imbiru bardzo szybko postawił mnie na nogi i niesamowicie rozgrzał. Coraz częściej używam go jako przyprawy w kuchni i dodaję do potraw ponieważ oczyszcza też organizm z toksyn. Próbowałam zajadać imbir kandyzowany ale jest dla mnie zbyt ostry i nie przypadł mi do gustu.
Trzeba jednak uważać żeby nie przedobrzyć ponieważ imbir zjadany w zbyt dużych ilościach może powodować biegunki, zgagę i podrażnienia jamy ustnej.
Źródła: [1][2][3][4]
Categories:

0 komentarze:

Prześlij komentarz