poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Parę słów o żurawinie




Żurawina jest ogólnie uznawana za jeden ze zdrowszych owoców dzięki jej wartościom odżywczym i przeciwutleniającym. Dzisiaj w sklepach żurawinę spotykamy najczęściej w formie suszonych owoców, herbat, soków bądź przetworów. Ja uwielbiam podgryzać jej suszone owoce i dodawać je do wypieków, ale nie pogardzę też konfiturą z żurawiny do klopsików. Co roku na boże narodzenie piekę pyszne ciasteczka z czekoladą i suszoną żurawiną które znikają w mgnieniu oka ;)
Dlaczego więc jest ona dla nas tak cenna?

Obecnie spożywana przez nas żurawina wywodzi się z Ameryki Północnej , gdzie już Indianie mieli ją w swojej diecie, ale stosowali także jako lek na rany oraz barwnik. W 1816 w Massachusetts powstała prawdopodobnie pierwsza uprawa żurawiny, która zawędrowała do Europy cztery lata później. 
Żurawina zawiera witaminy B1, B2, B6, C, A oraz minerały takie jak sód, potas, wapń, błonnik, magnez czy żelazo.
Co robi dla nas:
  • zapobiega i leczy infekcje - nie dopszucza do przyczepiania się bakterii do tkanek, dzięki czemu zapobiega np. próchnicy, chorobom dziąseł, schorzeniom układu moczowego
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych - z badań wynika że podnosi poziom przeciwutleniaczy (które zapobiegają nowotworom) nawet o 120% !
  • chroni przed starzeniem się organizmu ( w tym naszych komórek mózgowych)
  • zawiera żelazo - pomaga zapobiegać anemii
  • pomaga oczyścić organizm i usunąć z niego toksyny
  • pijąc sok z żurawiny zmniejszamy znacznie ryzyko zawału serca (wzrasta poziom dobrego cholesterolu)
Jestem wielką fanką żurawiny i uważam że jest świetnym uzupełnieniem każdej diety mając tak pozytywny wpływ na organizm. A Wy lubicie żurawinę?
P.S.  Tym postem chciałabym rozpocząć nową serię wpisów na blogu, opsiując właściwości różnych owoców, warzyw, przypraw czy olejków. Uwielbiam czytać w głównej skarbnicy wiedzy czyli internecie rożne ciekawostki i informacje, którymi chciałabym się z Wami dzielić tutaj :)
Źródła: [1][2][3][4]
Categories: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz