piątek, 30 maja 2014

Parę słów o oliwie


Oliwa z oliwek jest olejem roślinnym uzyskiwanym w wyniku tłoczenia miąższu oliwek. Drzewa oliwne wywodzą się z Grecji, gdzie powstająca z nich oliwa była bardzo ceniona - Homer nazywał ją “złotym płynem”. Podczas zakupu oliwy ważne jest aby zwracać uwagę czy jest z pierwszego tłoczenia - taka jest najzdrowsza dla naszego organizmu. Oliwa jest wrażliwa na światło, więc powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła.
Oliwa zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, E, D i K oraz takie związki mineralne jak fosfor, potas i żelazo.
Co robi dla nas oliwa?
  • Obniża poziom złego cholesterolu nawet o 20%
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Regularne spożywanie oliwy może zmniejszyć ryzyko zawału serca nawet o 30%
  • Obniża poziom cukru we krwi zapobiegając cukrzycy
  • Ma właściwości przeciwzapalne
  • Zapobiega miażdżycy
  • Reguluje procesy trawienia
  • Dzięki przeciwutleniaczom zapobiega powstawaniu nowotworów (szczególnie raka piersi, jajników i jelit) a także opóźnia proces starzenia się
U mnie w domu oliwa stoi na pierwszym miejscu - smażę na niej, dodaję do sałatek czy sosów i nie wyobrażam sobie bez niej kuchni. Co ciekawe oliwa świetnie nadaję się także jako kosmetyk dla naszej skóry - smarowanie nią odświeża, natłuszcza, wygładza zmarszczki i koi. Oliwa chroni też skórę przed utratą wilgoci i wzmacnia ją. A Wy stosujecie oliwę w pielęgnacji ciała?
Categories:

0 komentarze:

Prześlij komentarz