środa, 14 maja 2014

Parę słów o pietruszce

Pietruszka znana jest chyba dobrze każdemu, natka sypana do zup i na ziemniaki, korzeń w niezliczonych surówkach. Roślina należy do rodziny selerowatych, jest dwuroczna i pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Już starożytni traktowali ją jak boską roślinę mającą dać im moc i pobudzać do myślenia.
Pietruszka jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, E i K oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Już jedna łyżka pietruszki zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C (na 100g petruszki jest jej dwa razy więcej niż na przykład w cytrynie). Obecność takiej ilości witaminy C pozwala nam lepiej przyswoić zawarte w pietruszce żelazo. Natkę możemy mrozić i szuszyć ponieważ zachowuje ona nadal większość swoich wartości.
Jakie właściwości ma pietruszka?
  • poprawia trawienie i pobudza apetyt
  • wspomaga pracę serca
  • pomaga usuwać toksyny z organizmu i wspomaga wątrobę
  • pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę
  • ma właściwości rozkurczające (dobra na bóle menstruacyjne)
  • korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne, natka zapobiega infekcjom układu moczowego i usuwa nadmiar wody z organizmu
  • zmiażdżona natka stosowana jako okład ma właściwości antyseptyczne, zmniejsza opuchliznę i gojące ukąszenia i rany
  • natka pomaga odświeżyć oddech
  • wzmacnia wzrok
  • badania wskazują na możliwość wspomagania leczenia raka piersi przez natkę pietruszki
  • w kosmetyce ekstrakt z owoców pietruszki jest stosowany w produktach do mycia twarzy łagodzących stany zapalne u skóry trądzikowej
  • flawanoidy w pietruszce poprawiają  elastyczność skóry, nawijżają oraz ją rozjaśniają
Kiedy byłam mała miałam powyżej uszu natki pietruszki dodawanej w domu do prawie wszystkiego i broniłam się przed nią jak mogłam. Teraz znając jej właściwości jestem wdzięczna mamie że dzielnie walczyła żeby mnie do niej jednak przekonać ;) Sama dodaję ją teraz do wielu potraw i jakoś nie wyobrażam ich sobie bez niej.
Na koniec mam też dla was ciekawy przepis na pietruszkową maseczkę pod oczy:
Posiekać natkę pietruszki i zalać w miseczce wrzątkiem. Po ostudzeniu zanurzyć w miksturze dwa płatki kosmetyczne i nałożyc pod oczy na około 10 minut.
Zadaniem tej maseczki jest rozjaśnić cienie pod oczami i zredukować opuchliznę.
Źródła: [1][2][3][4]
Categories:

0 komentarze:

Prześlij komentarz